Dermatološke posege z laserjem naj delajo zdravniki

, Zdravje

Slovenija je ena od redkih evropskih držav, ki nima regulacije na področju uporabe laserjev v medicinske in kozmetične namene. Na to že vrsto let opozarja mag. Metka Adamič, dr. med. spec. derma., ena od najbolj priznanih strokovnjakov na tem področju na evropski in svetovni ravni. Njene strokovne smernice za uporabo laserjev v dermatologiji so izhodišče za delo slovenskih in tudi evropskih dermatologov, združenih v European Society for laser dermatology. Mag. Metka Adamič je že leta 1999 prva v Sloveniji uvedla lasersko zdravljenje prekomerne poraščenosti in med prvimi tudi žilnih sprememb na koži. Bila je tudi pobudnica registracije laserskega odstranjevanja dlak kot novega načina zdravljenja prekomerne poraščenosti, kar ji je z vpisom v Zeleno knjigo ZZZS tudi uspelo. Danes je po njeni zaslugi lasersko odstranjevanje dlak običajen način simptomatskega zdravljenja hirzutizma in hipertrihoze. V Dermatološkem Centru Parmova tovrstno zdravljenje pod budnim očesom zdravnikov opravljajo že skoraj 15 let. Vendar pa v Sloveniji na tem področju še vedno vlada precejšnja zmeda, deloma zaradi neosveščenosti, deloma zaradi želje po večjih zaslužkih različnih podjetij in posameznikov brez strokovnega znanja. Vse to pa lahko vodi do neželjenih posledic.

Uporaba laserjev se je v moderni dermatologiji izjemno razmahnila. Danes že lahko govorimo o drugi generaciji teh naprav, ki jih dermatologi vsakodnevno uporabljajo v svojih ambulantah. Strokovnjakinja mag. Metka Adamič, dr. med. spec. derma. svari pred uporabo laserskih in IPL naprav v kozmetičnih salonih:

»Napravo za lasersko odstranjevanje dlak mora upravljati zdravnik, saj mora pred posegom preveriti različne dejavnike, ki bistveno vplivajo na nastavitev naprave in potek posega. Tega nekdo brez ustreznega strokovnega znanja ne more storiti. Nenazadnje je lasersko odstranjevanje dlak agresiven poseg. In zato je treba skrbno premisliti, komu bomo zaupali svojo kožo.« Slovenija je ena redkih evropskih držav, ki uporabe laserjev in drugih svetlobnih naprav v medicinske in kozmetične namene nima regulirane, zato z njimi lahko upravlja vsakdo. Posledično se mag. Adamičeva v svoji ambulanti v Dermatološkem Centru Parmova v Ljubljani srečuje s poškodbami, ki so jih pacienti dobili zaradi nepravilne uporabe in neveščostjo osebja v kozmetičnih salonih. Po drugi strani pa ugotavlja, da je stopnja osveščenosti na tem področju slaba in ljudje od tovrstnih posegov v kozmetičnih salonih pričakujejo nerealne učinke, v nekaterih primerih ponudniki teh storitev celo zavestno zavajajo potrošnike.

Metka Adamič opaža tudi, da je izraz lasersko odstranjevanje dlak postal splošen izraz za vse vrste odstranjevanja dlak s svetlobnimi pulznimi napravami. A večina naprav, ki jih srečamo v slovenskih kozmetičnih salonih, ni laserjev. Tam

pravzaprav srečujemo z IPL tehnologijo oz. intenzivnimi svetlobnimi viri, ki delujejo drugače kot laser, obe vrsti naprav se razlikujeta tudi po uspešnosti oz.

stalnosti rezultata. Pri IPL napravah je tveganje za poškodbe večje, saj svetloba deluje na celotno kožo in ne zgolj na dlake kot v primeru laserja. Nekatere IPL naprave delujejo tudi v svetlobnem spektru UV, kar pomeni, da podobno kot solarij, v našo kožo neposredno vnašajo UV žarke.

Lasersko odstranjevanje dlak je bilo sicer prvotno namenjeno zdravljenju prekomerne poraščenosti, estetski ideali v zadnjem desetletju  pa  so  privedli  do tega, da je ta poseg eden najbolj pogostih lepotnih posegov med ženskami in moškimi. Sezona laserskega odstranjevanja dlak so hladnejši meseci, saj se je po posegu potrebno izogibati sončenju in UV žarkom. Po navadi je  za  stalno odstranitev dlak potrebno opraviti povprečno 5-­‐7 tretmajev, med katerimi je časovni razmik 4-­‐8 tednov. Le tako so lahko zaradi rastnih  ciklov  zajete  vse dlake, ki so v različnih rastnih fazah. Največ uspeha pri laserskem posegu lahko pričakujejo ljudje zelo svetle polti s temnimi dlakami.  Sivih  in  svetlih  dlak  pa laser ne more odstraniti.

Mag. Adamičeva svetuje, da ravnanje z laserjem prepustite zdravniku, ki bo strokovno ocenil kakšen laser oz. svetlobni spekter je najprimernejši za vaš tip kože in kdaj posega ni varno opravljati. Poleg tega bo realno ocenil vaše možnosti   za   stalno   odstranitev   dlak,   s   čimer   se   boste   izognili   neralnim

pričakovanjem in kasnejšemu razočaranju.

Dodaj odgovor