Abeceda wellnessa

, Trendi

Za vas smo pripravili mali » wellness slovarček«, kjer lahko najdete razložitev besed, katere se največkrat pojavljajo v velneškem svetu.

Acqua madre

Daljša vzdržljivostna vadba, ki deluje na srce in ožilje ob zadostnem dovajanju kisika. Pojem je leta 1968 prvi uporabil zdravnik Kenneth H. Cooper. Ob programih klasične aerobike so se razvile različne izvedbene različice kot so step aerobika, slide aerobika, tae bo z elementi borilnih veščin, spinning na kolesih, vodna aerobika in podobni.Afroditina kopelJe sproščujoča, pomirjujoča terapija, ki ob toplotnem učinku vode uporablja tudi kobilje mleko, žafran in med. AikidoNI samo japonska borilna veščina, vzpodbuja tudi psihično-energetske procese, pomeni tudi način harmoniziranja s kozmično energijo


Akupresura (Acus – konica, igla, točka; premere – pritisniti)

Je način zdravljenja, ki spada k tradicionalni kitajski medicini (glej TKM) in zdravi s pomočjo pritiskanja na akupunkturne točke. Pomeni tudi masažo s pritiskanjem na točke.AkupunkturaJe način zdravljenja, ki spada k tradicionalni kitajski medicini (glej TKM) in zdravi s pomočjo zabadanja kot las tankih igel v akupunkturne točke, s čemer poveča pretočnost energije či po meridianih.Aleksandrova tehnika Je sprostitveno – miselna metoda, ki jo je odkril Avstralec Frederick M. Alexander (1869 – 1955) in popravlja napačno vedenje ter ponovno vzpostavlja človekovo samozavestnost in naravnost.AlgeNižje razvita obarvana rastlina, ki živi predvsem v vodi in se uporablja v različne namene (prehrana, kozmetična industrija)Aloe VeraTropska rastlina z debelimi, mesnatimi listi za zunanjo in notranjo uporabo. Želatinasti sok iz listov vsebuje od 160 do 450 “bioaktivnih” snovi, med njimi množico mineralnih snovi (železo, kalcij, magnezij, mangan, natrij, cink) in podobne.Alternativna medicinaZajema ukrepe in načine zdravljenja z različnimi, komplementarnimi terapevtskimi tehnikami, zdravilnimi sistemi in psihofizičnimi disciplinami, ki jih je priporočljivo kombinirati s temeljnim, klasičnim zdravljenjemAnti – aging Množičen trend 21. stoletja, ki želi z različnimi metodami in načini zmanjšati učinke staranja pri človeku – glej tudi gerontologija


Antropozofij

Filozofski nauk, po katerem je človek sam sposoben priti do spoznanja nevidnega sveta (nauk o človeški modrosti)Aqua aerobic( glej vodna aerobika)

Aromahologija

gr. aroma – vonj
Je veda, ki raziskuje pozitivne (psihološke) učinke dišav na človekove specifične občutke (veselje, sproščenost, čutnost, samozavest, poživljanje) in temelji na sistematičnih znanstvenih raziskavah.

Aromaterapija
gr. aroma – vonjJe terapija, ki pomaga do fizične in psihične sprostitve in krepitve zdravja s pomočjo uporabe vodnjav, dišav in eteričnih snovi in sloni predvsem na ljudskem izročilu in uporabi v različnih kulturah.

Avtogeni trening

Je način sproščanja, pri katerem se človek popolnoma osredotoči (koncentrira) na določen cilj, ki ga želi doseči (na primer: določeni deli telesa naj postanejo topli – s tem se mišice bolje prekrvavijo in hkrati tudi sprostijo)Ayurveda (ajurveda) (ayur – življenje, veda – znanje, veda)Staroindijska medicinska veda o ohranjanju zdravja in zdravljenju bolezni ki temelji na teoriji, da je človek kombinacija treh bioprincipov – doš (doshas), ki jih je potrebno uravnovešati.

Baby-Touch

Nežna masaža za otroke

Bachovi cvetovi (esence)

Terapijo s cvetovi je 1930 odkril angleški homeopat Edward Bach. 38 različnih esenc cvetov s svojo frekvenco nihanja ustreza določenemu negativnemu zdravstvenemu stanju. Terapija pomaga pri telesnih, psihičnih in psihosomatskih obolenjih.

Balneologija (balneum – kopel)

Je znanost o kopelih in zdravilnih vodah, njihovi kemični sestavi in njihovem učinku na človeški organizemBalneoterapijaJe zdravljenje s pomočjo zdravilne vode. Pri tem ob prilagajanju prehrane uporablja različne metode: pitne kure, zdravilne peloide (blato, mulj), vodo (hidroterapija), hladno in toplo vodo (knajpanje), inhalacije.Banja Ruska savna z dolgoletno tradicijo, ki je suha in ne tako vroča kot finska savna, peč z žarečimi kamni je v predprostoru, kjer se običajno popije ruski čaj, ki pospeši potenje.Barvna terapijaJe uporaba barv za doseganje zdravilnih učinkov na telo in psiho, poznanih že pri starih Kitajcih in Egipčanih. Egipčani so poznali „barvne templje“ s prostori v različnih barvah. Gre za kombinacijo teh spoznanj s sodobno svetlobno tehnologijo.Beautyglej lepotna negaBio savna Je milejša oblika klasične finske savne, ki blagodejno vpliva na krvni obtok s temperaturo 60°C in 45 % vlažnostjo zraka. Običajno v ponudbo bio savne, ki traja okrog 45 minut vključena tudi svetlobna terapija.

Bioenergetik

Terapevt, ki izkorišča svojo bioenergijo za zdravljenje glede na psihoterapevtsko utemeljitev in spremljanje telesnega dela.

Bioenergija

Življenjska sposobnost (moč, sila) telesa za opravljanje fizičnega in umskega dela BiofeedbackJe zaznavanje povratnega delovanja biosignalov. Gre za zdravljenje psihosomatskih težav v obliki samostojnih sprostitvenih metod.

Blatne kopeli, obloge 
Blatne obloge so namenjene pregrevanju celotnega telesa ali posameznih delov, področij telesa. Priporočajo se pri revmatičnih težavah in pri prenapetostih. Sodijo med tako imenovane organske »peloide« (Pelos = blato), za razliko od anorganskih peloidov, med katere prištevamo: fango (zdravilno blato), ilovico, glino

Body building (graditev telesa)

Načrtno treniranje telesa zaradi krepitve mišic

Body Mass Index (BMI)

Metoda za določevanje razvrščanja telesne teže, ki se računa iz razmerja med telesno višino in težo.

Body wrapping 
Metoda povijanja telesa s posebnimi povoji, ki so prepojeni z učinkovinami za razstrupljanje, obnavljanje, sproščanje.Bodystyling Vaje za načrtno oblikovanje telesa oziroma posameznih delovCelulitna terapijaTerapije (različne obloge – alge, tropine, zelišča,..), ki pomagajo pri zmanjševanju oziroma odpravljanju celulita in boljši prkrvavitvi.

Chi (Qi, či)
Vitalna energija, bioenergetski potencial.

Cindi
Je mednarodni program, ki od leta 1984 deluje v sklopu Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in v posameznih državah skrbi za promocijo zdravja, zmanjševanje dejavnikov tveganja, nezdravih vedenjskih vzorcev in sodobnih kroničnih obolenj. Cindi so sprejeli v 24 državah v Evropi, v Kanadi in ZDA. V Sloveniji je začel delovati leta 1990.

Čakra 
(sanskrtsko kolo, vrtenje)
Je večdimenzionalni energijski vrtinec, ki sprejema določeno energijo in jo spreminja v ustrezno kvaliteto v etrskem telesu. Ob sedmih glavnih čakrah, sestavlja človekovo telo še 21 manjših, 49 še manjših in nešteto manjših centrov.

Čustvena inteligenca

Je skladnost človekovih čustev, razuma in srca, ki se zrcali v odnosu do sebe in do drugih ljudi.ČustvoJe duševni proces ali stanje, ki je posledica odnosa med človekom in okoljem

Danarium

Je parna kopel s srednjo temperaturo okrog 65°C in 60% vlažnostjo, pri kateri se telo sprošča brez napornega savnanja.Day- spa
Imenovan tudi dnevni wellness center, poznan predvsem v ZDA za lepoto, dobro počutje in gibanje. Zajema različne storitve s področja klasične in alternativne medicine, kozmetične in lepotne nege, sproščanja, telesnih in duševnih aktivnosti, ponekod tudi zdrave prehrane, vendar brez prenočitvenih kapacitet.

Diagnoza na šarenici

Madžarski zdravnik in homeopat Ignaz von Péczely je leta 1880 odkril metodo spoznavanja bolezni s pomočjo natančnega opazovanja oči oziroma šarenice (pigmentne lise).

Dieta (shujševalna)

Ukrepi za zmanjševanje odvečne telesne teže. Pri tem se uporabljajo različne metode (dieta po BCM, dieta z ločevanjem po sestavinah, psiho-dieta, Montignacova dieta in podobne)Dieta po BCMJe komercialno poimenovanje programa za zmanjšanje telesne teže, ki se v zdravniški praksi uporablja od leta 1986. Z nadomestki za obroke v obliki praškaste hrane se zmanjša in stabilizira število telesnih celic (BCM = Body Cell Mass).Dihalna terapijaUporaba različnih dihalnih tehnik za izboljšanje telesnega in duševnega stanja.

Dihalne vaje

Pomenijo vadbo in izvajanje zavestnega, aktivnega dihanja, ki je temeljna sestavina joge, meditacije in ostalih sprostitvenih metod.

Dobro počutje 
(angl. well-being)
Je opredeljeno kot subjektivno zaznavanje ljudi o razpoloženju ali nivoju sreče v danih okoliščinah. Subjektivno (hedonistično) dobro počutje je lahko pristno (povezano z objektivnim dobrim počutjem), ali nepristno (posledica vplivov, ki škodijo individualnemu delovanju ali napredovanju v družbi). Po mnenju Svetovne zdravstvene organiazcije obstajajo trije vidiki dobrega počutja: fizični, duševni in socialni.

Doša (dosha)Bioprincip v ayurvedi – vata (zrak), pitta (ogenj), kapha (voda)

Duša

Čustveno-moralna stran človeka; v različnih filozofijah nematerialno, neumrljivo bistvo človeka

Duševne aktivnosti (duševni fitness)
So zavestno prizadevanje človeka po sprejemanju novih informacij in znanj, postavljanju prioritet, realizaciji zastavljenih realnih ciljev in želja ter (zavestne) aktivnosti po spremembi negativnih vzorcev, razvad in slabega življenjskega stila.

Duševno zdravje
Je čustvena in duhovna prožnost, ki omogoča človeku uživati življenje in premagovati bolečino, trpljenje in razočaranja. Je zaupanje v lastno dostojanstvo in ugled. Duševno zdravje posameznika se zrcali v kakovosti vsakdanjega življenja, v načinu kako se sooča s svojimi življenjskimi težavami, krizami in stiskami, v odnosu, ki ga ima do sebe in do drugih. Od leta 1992 se v svetu praznuje 10. oktober kot svetovni dan duševnega zdravja.

Esalen® masaža

Je ca 40 let star terapevski postopek Esalen instituta iz Kalifornije, pri katerem je osnova klasična masaža, ki vključuje gibanje z raztegovanjem, zibanjem ter različne metode od Feldenkraisa, rolfinga, akupresure in drugih ter jih povezuje v smislu spoznavanja in dvigovanja človeškega potenciala.

Eter, etrsko telo
(gr. eter –zrak, nevidno, breztežno)Iz ezoteričnega vidika je eter “kalup” za fizične oblike, ki je poznan predvsem v staroindijski in drugih kulturah in filozofijah.

Eterično olje
(gr. ether– kemična prasnov)
Je hlapljiva in hkrati narkotična tekočina, pridobljena iz rastlin, ki učinkujejo s svojstvenim delovanjem.Evento savnaJe savna s temperature 85-90°C, ki ob dodanih optičnih učinkih, barvah in zvokih (meditativni toni) vzpodbuja sprostitev in uživanje. Peč je običajno v obliki skale, ki je razsvetljena in omogoča avtomatsko nalivanje vode.Fango Uporablja se v balneologiji za pripravo delnih oblog, kopeli ali povijanje. Je anorganskega izvora in je sestavljen iz vulkanskih kamnin. Deluje lokalno ali sistemsko – princip toplotnega pregrevanja. Uporablja se pri degenerativnih težavah na sklepih in za sproščanje.

Feldenkrais – metoda

Jedrski fizik Moshé Feldenkrais (1904 – 1984) je odkril tezo, po kateri je učenje novega načina gibanja povezano z vzorcem psihične reacije. Trdil je, da lahko napačno zastavljeno obnašanje in gibalni vzorec spremenimo z zavestnim delom in učenjem.

Fengh Shui

feng – veter in shui – voda
Feng shui je starodavna kitajska umetnost in znanost, ki so jo razvili pred 6000 leti in priporoča življenje v uravnoteženem odnosu z naravo in naravnimi energijskimi silami, če želimo v bivanjske prostore privabiti srečo, zdravje, obilje.

Fitnes 
(angl. sposobnost, pripravnost, zdravje)
Fitnes (physical fitness) je sposobnost za gibanje pomembnih funkcionalnih sistemov človeškega organizma, ki človeku omogoča opraviti zadano nalogo. Sestavljajo ga naslednje fizične lastnosti, imenovane »štiri S«: moč (strength), energija (stamina), elastičnost (suppleness) in spretnosti (skills).

Fizioterapija

Zdravljenje s fizikalnimi sredstvi, zlasti z električnim tokom, masažo ali vodo.Gerontologija Nauk o staranju, raziskovanje staranjaGibanjeJe nujna aktivnost za vzpostavljanje življenjskega stila po filozofiji wellnesa, ki mora biti usklajena in uravnovešena z ostalimi elementi (zdravo prehrano, duševnimi aktivnostmi, osebno sprostitvijo, odnosom do soljudi in narave) – glej tudi telesna aktivnost

Hamam

Ozančuje turško ali orientalsko kopališče, ki zajema značilne prostore s specifičnim ritualom (maslakh, sogukluk, halvet,..). čiščenja po orientalski filozofiji. Mešanica toplote, masaž, orientalskih arom in glasbe vpliva blagodejno in sproščujoče.

Hidroterapija 
(gr. hydro – voda)
Zdravljenje z vodo, pri kateri se izkorišča vzgon vode ali različne učinkovine v zdravilnih vodah, njihovi kemični sestavi in njihovem učinku na človeški organizem.Hipokrat Velja za očeta medicine; v svoji dietetiki (nauk o načinu življenja) je razvil nauk o boleznih. Poznal in opisal je čez 200 zdravilnih rastlin. Posvečal se je telesu, duši in duhu. Hoja Je naravno in enostavno gibanje telesa, ki jo lahko koristimo tudi za krepitev telesne aktivnosti. Je enostavna, varna, zelo priročna in primerna za vsakogar, saj koristi predvsem srcu in pljučam.

Homeopatija

Zdravljenje z zdravili, ki učinkujejo podobno kot simptomi bolezni.

Hydroxeur – hidroksura 

glej podvodna masažaImaginacijaPsihološko naravnan postopek, ki išče pozitivne učinke v čustvenih, miselnih in telesnih spremembah s pomočjo vizualizacije in mentalnega (duševnega) treninga.Infrardeča savnaJe sodobna inačica klasične savne, pri kateri infrardeča toplota poskrbi za direktno ogrevanje prostora(temperatura 30-50°C, vlažnost do 50%). Izločanje strupov iz telesa je v infrardeči savni trikrat večje kot v klasični savni.

Japonska (potilna) kopel

Posnema staro japonsko kulturo negovanja in čiščenja telesa (temeljito umivanje, ščetkanje, prhanje in polivanje z vodo, vroča kopel), ki poteka v dveh fazah in po kateri naj bi namakanje v vroči termalni vodi pomagalo doseči višjo raven razmišljanja in razuma. Jaz Posameznik kot zavesten subjekt vsega doživljanja (občutek jaza ali občutek sebe, svojih misli, čustev, dejanj….)

Joga

Več kot 5000 let stara 8-stopenjska pot do odkrivanja samega sebe, ki v posameznih stopnjah med ostalim zajema obnašanje v družbi, dihalne vaje, meditacijo, Temeljni namen je umiriti duha, sprostiti telo in olajšati dušo. Najbolj poznana je Hatha joga.

Jogging
Umirjen, lahkoten tek za pridobivanje vzdržljivostne fizične kondicije, ki deluje na srce in ožilje ob zadostnem dovajanju kisika – glej tudi tekKaldarij Je sestavni del rimskega kopališča, imenovan tudi rimska savna, ki ob temperaturi 45°C in nekoliko nižji vlažnosti kot pri lakoniju povečuje prekrvavitev kože in sprošča mišice (ca 30 minut).

Kineziologija
gr. kinesis – gibanje, logos – znanostZnanost o gibanju, ki se uporablja v medicini, športu in v ostalih znanstvenih področjih.Kirljanova fotografijaLeta 1939 je sovjetski znanstvenik Semjon Davidovič Kirljan razvil postopek fotografiranja subtilnih energij, iz katerih so ugotovili, da določene spremembe v energetskem polju človeka povzročajo bolezen.KiropraktikaManuelna medicina, ki temelji na ročnem prijemu terapevta, ki z celostno mobilizacijo in manipulacijo blokira sklepe.Kleopatrina kopelJe poznana terapevtska metoda, ki izkorišča učinke kobiljega mleka in eteričnih olj. Hrani kožo, ji daje vlago in jo regenerira.

Klima 
gr. klima, klimatos – kraj, stran neba, podnebni pasVključuje podnebje oziroma celoto meteoroloških elementov v kraju (toplota, zračni tlak, število sončnih dni, padavine, vetrovnost,..)

Klimatsko zdravljenje ali klimatoterapija

Nauk o zdravilnih učinkih podnebnih razmer. Tudi zdravljenje s klimo, ki uporablja klimo kraja kot naravni zdravilni faktor. V Evropi se v ta namen uporabljajo različna klimatska področja (visokogorje, sredogorje, gozdna področja, morska obala).

Kneipanje

Je celostni postopek utrjevanja, zdravljenje po metodi Sebastiana Kneippa (1821 – 1897), ki zajema pet temeljnih področij: vodne terapije, zeliščne postopke, gibalno terapijo, prehrano in terapijo prioritet oziroma reda.

Kobilje mleko

Poznan in uveljavljen medij, ki se uporablja pri kopelih ali oblogah direktno ali v obliki kopeli in losijonov.

Kopanje, kopati se
Ena izmed najbolj priporočanih telesnih aktivnosti, pri katerih ob telesnem gibanju delujejo tudi različni učinki vode.
Kopel Postopek dajanja (dela) telesa v določeno tekočino ali sipko snov zaradi zdravljenja, krepitve in drugih učinkov.Kopel – ionskaUčinkuje s pomočjo elektrod mikroelektričnega aparata (MENS). Voda se naelektri z neznatno jakostjo toka. Za povečanje učinka se vodi dodajo še morska sol in koncentrati mineralnih snovi.

Kopel – oljna

Oljna kopel vrača koži maščobo in jo neguje. Priporočljiva je za suho in izsušeno kožo. Obstajata dve obliki oljno-negovalnih kopeli t.i. Spreitbaeder in emulzijske oljne kopeli.Kopel – zeliščnaZeliščna kopel razstruplja in čisti kožo. Uporablja se tako, da se potopi zavitek z zelišči v vodo, kjer se raztaplja in oddaja blažilne esence med kopanjem.Kraljevska kopel (tudi Sissijina kopel)Ena izmed najbolj poznanih oblik kopalnih ceremonialov v individualnih kopelih odkritih v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja. Obsega različne postopke, od ščetkanja celega telesa, pilinga in maske na obrazu do ekskluzivne kopeli, ki ji je dodano kobilje mleko, med in cvetovi vrtnic. Učinkuje hranilno na kožo in jo naredi prožno. Hkrati pomirja in sprošča, skratka vodi v harmonijo telesa, duše in duha.

Kranio – sakralna terapija
(cranium–lobanja, sacrum – križnica)Povzema nežno, valovito gibanje (6-12 krat na minuto) možganske tekočine (liquor), ki je ljudje običajno ne zaznavajo in se prenaša od lobanje, križnice do vseh kosti v telesu. Uporablja se pri boleznih živčnega sistema, glave in hrbtenice, pa tudi za sproščanje.Krioterapija Terapevtski postopek, ki uporablja led kot terapevtsko sredstvo – za blaženje bolečin, edemov.

Kundalini

Intenzivna obdelava hrbta poznana v indijski ayurvedi, ki uporablja posebno olje in ga vzpodbuja s posebnimi vibracijami, rahljanjem in dotiki.

Lakonij 
lat.laconium –znojilnica
Znojilnica oziroma suh, topel prostor (med 55 in 65°C) domnevno poznan po etnični skupini Lakonijev je danes oblikovan po vzorcu starorimskih znojilnih kopeli, v katerem lahko bivanje traja okrog eno uro. Je sestavina zaporedja v rimsko-irskih kopeli.Lepotna negaNe samo iz higienskih vzrokov, temveč zaradi težnje ljudi po telesni atraktivnosti, dobrem počutju in zdravju, je uporaba izdelkov in storitev za lepotno nego neobhodna in v vedno večjem porastu. Lepotna nega je vedno močnejši segment ponudbe v wellness turizmu.

Limfna drenaža
lat. Lympha – voda, fran. Drainage – odvajati vodo
Ročna limfna drenaža je postopek, pri katerem gre za poenostavljeno iztiskanje odpadnih snovi iz tkivnih tekočin s pomočjo nežnih, krožnih gibov na oteklih mestih (edemih), ki so posledica zaostajanja limfne tekočine.

Liquid Sound 
ang. Liquid – tekočina, sound – zvok, zven. Različni učinki (svetloba, glasba, vonj,..), ki so posledica nove tehnologije ini jih uporabljajo pri oblikovanju doživljajskih in podobnih termalnih centrov.


Lomi Lomi Nui

hav. lomi – masažaJe poznana havajska masaža in telesna storitev, ki vzpodbuja dobro počutje in zajema mehkobo pritiskov, gnetenja in drgnenja z uporabo veliko olja in ob gibanju terapevta po ritmih havajskih zvokov. Gre za povezavo zunanjih in notranjih človeških čutov v smislu „praznika za telo, dušo in duha“.
Masaža

gr. massein – gnesti, obdelovati

Klasična masaža je postopek proti bolečinam v mišicah, glavi, vzdraženega črevesja in podobno. Pri tem se uporabljajo različne ročne tehnike, ki učinkujejo na kožo, podkožje in mišičje s pomočjo različno močnih dotikov. Danes zajema uporabo različnih ročnih tehnik in stilov za sproščanje, spodbujanje, pomirjanje, odpravljanje napetosti ali blaženje bolečin (aromamasaža, limfna drenaža, refleksno-conska, masaža z olji, tuina, shiatsu in podobne).

Maa savna – savna v zemlji
Začetki te vrste savnanja segajo na Finsko. Zanjo je značilno, da je do polovice vgrajena v zemljo, zgornjidel je iz borovega lesa. Temperatura v njej je 110-120°C, ki se doseže s kamnito pečjo na drva. Vonj lesa in sproščujoča svetloba delujeta blagodejno kljub visokim temperaturam.Masaža – esalenPred 35 leti jo je patentiral Esalen Institut v Kaliforniji. Njena osnova je klasična masaža, ki so ji dodane različne druge metode v obliki dotikov, zibanja, guganja, pasivnega gibanja sklepov in globokega strukturnega dela z mišicami (Feldenkreis, rofanje, akupresura in druge). Greza stimulacijo krvnega obtoka, kože, sprostitve živčnega sistema, poživljanja limfnega sistema.

Masaža – intuitivno-senzitivna

Povezuje različne masažne tehnike od masaže vezivnega tkiva, limfne drenaže, akupunkturne masaže, refleksno-conske masaže stopal,.. do energetskega dela, olj in glasbe po izboru pacienta, kar vpliva na harmoničnost telesa, duše in duha.

Masaža s kamni (stone terapy)

Je energetska oblika terapije oziroma ritual, pri kateri s polaganjem razgretih (lahko tudi v kombinaciji z ohlajenimi) vulkanskih kamnov ustvarjamo ravnovesje in harmonijo telesa, duše in duha.

Masaža s krtačo, ščetko

Metoda za telesno nego, pri kateri s pomočjo krtače masiramo telo začenši na desni strani.

Masaža z olji

Je obdelovanje oziroma postopek z olji, ki izhaja iz indijske ayurvede in pri katerem ima uporaba olj pri telesni masaži poseben pomen za harmoniziranje telesnih energij (doš).

Masažna postelja – hydrojet

Je industrijsko izdelano sprostitveno ležišče, ki telo masira s pomočjo avtomatsko vodenega vodnega curka.

Medical wellness

V evropskem prostoru je medical wellness sinergična mešanica najboljšega na področjih klasične (šolske) medicine, alternativne medicine, ideje wellnessa, različnih vzhodnih metod zdravljenja (ayurveda, tradicionalna kitajska medicina) in podobnih. V Sloveniji sloni predvsem na zdraviliški doktrini.

Meditacija
lat. meditatio – religiozna zatopljenost
Pomeni globoko premišljevanje, razmišljanje. Izhaja iz tradicije indijske, kitajske in japonske religije in filozofije. Dandanes se uporablja kot nereligiozna metoda za sproščanje in odpravljanje stresa, ki zahteva redno dnevno vadbo.

Mineralna voda

Obstaja več definicij – „germanska“ (količina raztopljenih snovi, kemizem) in „romanska“ (medicinski učinki in izkušnje), po letu 1996 priporočilo Evropske unije, da je povdarek na „naravnih mineralnih vodah“. Svetovna zdravstvena organizacija priporoča maksimalno koncentracijo 1000 mg raztopljenih mineralnih snovi v litru pitne vode. Mineralne vode delimo po geološkem izvoru in kemični sestavi.

Moxa (moksa)
Je rastlina – vrsta divjega pelina (Artemisia vulgaris), ki ima po TKM izrazite Yang lastnosti, saj je grenka in proizvaja toploto. Moksibustija je terapevtska metoda, ki uporablja mokso v obliki prediva za zažiganje.

Nuad (Thai-Yoga masaža)

Izhaja iz ayurvedske medicine, ki jo je po izročilu odkril severno indijski zdravnik Jivaka Kmar Bhaccha. Osnovna misel terapije je ohranjanje zdravja človeka s pomočjo učinkov joge. Pri tem so pomembni fiziološki (povečati gibljivost mišic in vezi, razstrupljanje organizma, umirjanje krvnega obtoka, vzpodbujanje simpatičnega in parasimpatičnega živčnega sistema) in psihološki (psihična in čustvena sprostitev, dobro počutje, vitalizacija) učinki. Obloga glej telesna oblogaParna kopelZaprti topel prostor z ustrezno vlago in prostorom za sedenje in počivanje, poznan že od rimskih časov. Pojavlja se v različnih oblikah: Danarium, Hamam ali rimsko-irske kopeli.

Peeling (piling)

Lupljenje odmrle, poroženele povrhnjice (kože) zaradi povečanja učinkov izdelov in storitev telesne in lepotne nege.

Peloid 
lat. pelos – blatoglej blatne oblogePet elementov – naukNauk o petih energetsko pomembnih elementih za življenje je temelj ayurvede (zemlja, voda, ogenj, zrak, vesolje/eter) in TKM (zemlja, voda, ogenj, les, kovina).

Pet Tibetanerjev

Je zaporedje petih relativno enostavnih telesnih vaj, ki vzpodbujajo čiščenje in revitalizacijo na vseh nivojih. Potrebna je dnevna vadba 20 – 30 minut, ki ohranja človekovo mladost in vzpodbuja mir in koncentracijo.

Pilates
Oblika aerobne vadbe, ki jo je v 30 letih prejšnjega stoletja odkril Američan Josef H. Pilates. Je edinstvena oblika vadbe, ki zajema vaje za krepitev, gibljivost in ravnotežje. Vadba temelji na osmih principih.Pitne kureSo oblika terapije za izboljšanje ali krepitev zdravja (prebavni trakt, ledvice, metabolizem, mineralizacija) z uporabo naravnega zdravilnega sredstva – vode. Za priznanje mineralne vode kot naravnega zdravilnega sredstva mora biti dokazano koristno delovanje na človeški organizem in izpeljan postopek za verifikacijo.

Plesna terapija

Ples je eden najbolj priporočljivih oblik telesnega gibanja. Plesna terapija uporablja različne oblike koordiniranega in zavestnega gibanja v terapevtske namene.Podvodna masažaJe zračna-termalno vodna celostna masaža v kadi z razžvrkljano vodo, ki vzpodbuja predvsem prekrvavitev in poživlja krvni obtok.

Prana 
v sanskritu: pra – sila, energija
an – živeti, dihati, se gibatiPomeni dih življenja ali življenjsko energijo, ki je pomembna za fizično in etrsko telo in ki izvira neposredno iz sonca. V zgodovini jo srečamo pod različnimi imeni: či, qi, mana, orenda; danes najpogosteje kot orgon ali bioenergija. Prehrana glej zdrava prehranaPromocija zdravjaJe proces v družbi, pri katerem je zdravje temeljni vir vsakodnevnega kakovostnega življenja in zajema zdravo javno politiko, zdravo življenje, samospoštovanje, dobre medsebojne odnose in zdravo okolje.

Psihološki wellness

Je psihično dobro počutje in je rezultat kompleksnih povezav med človekovo zavestjo in podzavestjo. Je posledica tolmačenja človekovih izkušenj ter čustvenih reakcij na vse, kar se mu dogaja. Dva temeljna aspekta psihološkega wellnessa sta duševno in čustveno zdravje.Psihosomatski dejavnikiDuševni in telesni dejavniki

Rasul Rasulbad / Rhassoul

Je staroegiptovska terapija z zdravilno prstjo. Deluje poživljajoče na krvni obtok in jača imunski sistem. Blatne obloge se nanesejo na dele telesa, ki se v fazi aklimatiziranja v prostoru z zeliščno paro (Rasulu) vtrejo v telo. Zeliščna para poskrbi za močno pregretje telesa. Ceremonial se zaključi s tuširanjem in počitkom.

Razstrupljanje telesa

Odstranjevanje strupov – odpadnih snovi iz telesa. Pri tem se uporabljajo različne metode in terapevtski postopki (različne obloge, postenje,.. ).

Refleksno-conska masaža stopal

Je posebna masaža stopal, ki s pritiskom na določene cone stimulira obolele organe in telesna področja, poznana že pri starih Egipčanih, Indijcih in Kitajcih.

Rehabilitacija 
lat. rehabilitare – obnovitiPomeni terapije in postopke, ki omogočajo vzpostavitev prejšnjega zdravstvenega stanja.

Reiki 
jap. rei – univerzalen, ki (kitajsko qi) – energijaEnostavno prevedeno pomeni reiki “zdravljenje z univerzalno (božjo) energijo“. Velja za več kot 2500 let staro metodo zdravljenja. Terapevt pri tem polaga roke ali ju samo drži nad določenimi deli bolnikovega telesa v natančno določenem zaporedju. Metoda ni znanstveno dokazana.

Rekreacija
lat. recreatio iz recreare – osvežitev Pomeni telesno in duševno osvežitev, razvedrilo, oddih, tudi počitek. Rimsko-irske kopeliZaporedje (12 “postaj”) različnih toplih in vlažnih kopalnih področij (Tepidarium, Caldarium, Laconium in Frigidarium), in različnih postopkov (masaža s ščetko,..), ki posnema več kot 2000 letno kopalno kulturo starih Rimljanov in starih Ircev in služi ob higieni predvsem krepitvi telesnih sposobnosti, sproščanju, hedonizmu in socialnemu namenu – druženju.

Rolfanje

Je telesna manipulacija oziroma delo, ki uporablja masažne in gibalne tehnike pri ležanju, sedenju, stanju in hoji. Metodo je odkrila ameriška biokemičarka Ida P. Rolf (1896-1979) v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Poznana je kritična distanca do metode v strokovni literaturi.

Sanarium

Je izpeljanka iz klasične finske savne, imenovana tudi „mehka savna“, s temperaturo okrog 60°C in relativno vlago okrog 50%.

Sauna (finska)

Je prostor iz lesa za potenje, ki je bil poznan na Finskem že pred tisoč leti. Etimološko pomeni beseda savna „nazaj se vrniti“. Ceremonial (postopek) savnanja obsega več faz: čiščenje (tuširanje), vročo fazo (8-15 min) z ležanjem, sedenjem na različnih višinah klopi v savni in z zeliščnimi poparki, ohlajevalno fazo na svežem zraku ali s polivanjem s hladno vodo in počitkom na koncu, ki ponuja sproščujoč učinek. Savnanje proštevamo k vodnim in toplotnim terapijam, ki izboljšuje limfni sistem, razstruplja organizem, prekrvavljenost kože, umirja srčno frekvenco. Ob finski poznamo tudi druge vrste savn – biosavna, infrardeča, evento savna, Maa savna (v zemlji), zeliščna savna, parna kopel, tepidarij, hamam, sanarij, kaldarij, banja in podobno.Senena kopelDeluje očiščevalno, rahlo poživljajoče in pospešuje krvni obtok. Priporoča se pri revmatičnih obolenjih in pri vnetjih sečnih poti in mehurja. Pri seneni terapiji delujejo termični, mehanični in kemični vplivni faktorji.

Serajeva kopel – Seraibad
serail – palača sultanov, arabskih vladarjev
Moderno, orientalsko oblikovan “tempel” oziroma razkošno kopališče z orientalsko kopalno kulturo, v katerem potekajo različni postoki (obloge . blatne, z algami, kredo) in masaže, ki trajajo okrog eno uro in delujejo sproščujoče ter negujejo kožo.

Shiatsu
jap. shi –prst, atsu – pritisk
Japonska masažna tehnika, ki vzpodbuja življenjsko energijo či s pomočjo pritiska prsta(ov)Sissijina kopel glej kraljevska kopelSlanica – acqua madreJe gosta tekočina, ki nastaja pri naravnem pridobivanju soli in ki ob ilovici vsebuje še žveplo, jod, magnezij, brom in druge minerale. Je naravni zdravilni faktor, ki se v obmorskih “talaso centrih” uporablja v terapevtske namene.

Spa

lat. spa – sana per aquam (zdravje z vodo). Pojem pomeni tudi referenco za antično kopalno kulturo
angl. spa – izvir slatine, vrelec mineralne vode, zdravilišče
Uporaba izraza „spa“ pomeni uporabo pravil, metod in postopkov v povezavi z wellness elementom – vodo (parne kopeli, knajpanje, talaso obloge, hidroterapije, aqua wellness in podobno).
Izraz „spa hotel“ je udomačil v ZDA in pomeni uporabo in naravnanost v ponudbo evropskega termalnega kopališča brez zdravstvenih storitev.

Sprostitev – osebna

Temeljni dejavnik wellness filozofije. Telesno in duševno stanje, ki je nasprotje napetosti, obremenitvi. Je oblika reševanja stresnih obremenitev in dolgoročnega preprečevanja psihičnih in telesnih motenj.Sprostitvene tehnikeNačini za normaliziranje vegetativnih funkcij, kot so srčni utrip, krvni tlak in dihanje. Najbolj poznane sprostitvene tehnike so avtogeni trening, aktivna mišična sprostitev in joga.Stangerjeva kopelJe kopel s hidrielektričnim učinkom in jo prištevamo med psihoterapevtske metode. Vpliv tople vode povečamo z električnim tokom. Učinkuje pri različnih bolečinskih stanjih na gibalnem aparatu predvsem hrntenici in boleznih krvnega obtoka. Stone terapijaglej masaža s kamniStrečingRaztezanje zakrčenih mišic in vezivnega tkiva (avtorja Bob in Jean Anderson); postopek, ki ga je priporočljivo izvajati pred in po vsaki telesni aktivnosti.Stres Je obremenitev doživljanja in pomeni odziv organizma na škodljive zunanje vplive (vzpodbude in dražljaje).

Svetlinovo olje
(kopel, obloga)
Pridobiva se iz rastline svetlin doma v Severni Ameriki, ki ima velike rumene cvetove. Ima vlažilen in maščoben učinek in se uporablja za kopeli in obloge, ki učinkujejo predvsem pri predčasno starajoči se koži in neodermitisu.Svetlobna terapija glej terapija s svetloboŠčetkanje, masaža s ščetkoGlej masaža s krtačo, ščetkoT’ai Chi ali Tai chi (Tai –Ji)Kitajska borilna veščina (boksanje z nevidnimi sencami), ki izhaja iz taoistične filozofije o življenjski energiji či. Gre za spodbujanje pretoka življenjske energije, ki teče po telesnih meridianih. Tai chi predstavlja počasne, usklajene in povezane vaje, ki pomirjajo, odpravljajo stres, napetost. Metoda pozna več kot 100 različnih položajev; upoštevati je potrebno zaporedje vaj po pravilu yin yang – vsaka vaja ima svojo protivajo.

Tajska masaža 
(Thai – Massage)
Zajema različne vrste in oblike masaž, ki so doma na Tajskem in ki izhajajo iz njihove življenjske filozofije. Gre za pritiske na akupresurne točke po vsem telesu, s čemer odpiramo energijske kanale in izboljšujemo pretočnost energije po telesu; učinek izboljšujemo z dodatki eteričnih olj in različnih zelišč.

Talasoterapija
(Thalasso – Therapie)
Talaso obloge (francoske obloge morskih alg) učinkujejo na telo odvajalno – odplavljajo vodo iz telesa, očiščevalno, poživljajoče in hranilno. Na kožo in vezno tkivo delujejo pozitivno, pospešuje rast kožnih celic in so učinkovito sredstvo za zdravljenje celulita.

Tek

Hitrejše premikanje z daljšim, enakomernim gibanjem celega telesa, ko sta v določenem trenutku obe nogi odmaknjeni od podlage. Je telesna aktivnost, ki se lahko koristi kot samostojna dispilina ali je sestavina drugih športnih dejavnosti in služi pridobivanju fizične kondicije.

Telesna aktivnost 
(telesni fitness)
Je proces treninga, ki vsebuje psihične in motorične lastnosti kot so hitrost, moč, vzdržljivost, gibanje in koordinacijo.Telesna obloga Je terapevtski postopek, ki odplavlja iz telesa odpadne snovi, telo sprošča, poživlja, ga oblikuje in gladi, ponovno mineralizira.

Tapidari

lat. tepidus – mil, nežen, blag
Je del rimskega kopališča zgrajen iz kamna, marmorja ali keramike in označuje mlačen, krvnemu obtoku prijetno topel prostor namenjen sprostitvi, ki ga uvrščajo med regeneracijsko kopel, s temperaturo ca. 37-39°C in vlažnostjo med 40 und 60%.

Terapija
gr. therapeia – zdravljenje, negaPomeni zdravljenje bolezni ali posameznih organov. Dandanes pomeni vsak postopek ali obravnavo za ohranjanje ali krepitev zdravja. Uporablja se tudi v sestavljenkah npr. balneoterapija, fizioterapija, talasoterapija in podobno.Terapija s svetloboSvetloba ima zdravilne učinke. Terapija s pomočjo svetlobnega sevanja uporablja zelo visoko svetlobno jakost celotnega svetlobnega spektra in filtrirane UV in infra rdeče žarke. Leta 1903 je danski zdravnik Prof. Dr. Niels Rynberg Finsen kot začetnik svetlobne terapije dobil Nobelovo nagrado.Terapija z dragimi kamniPostopek alternativne obravnave s pomočjo dragih kamnov, ki izhaja že iz antičnih časov in se naslanja na magično-okultno področje.

Terapija z zvokom

Je postopek, ki s pomočjo aziatskih medeninastih skodel različnih zlitin s svojimi vibracijami povezuje telo, dušo in duha, sprošča in mobilizira samozdarvilno moč v človeku. Postopek izhaja s področja ezoterike in še ni znantveno verodostojen.

Termalna voda (terme, toplice)
fr. thermal iz gr. – termičen, vroč Prištevamo jo med naravne zdravilne faktorje, ki se uporablja vedno na mestu njenega izvira ali vrtine in izkorišča toplotne (hipoterme, izoterme, hiperterme) in kemične (termomineralne) učinke vode – farmakološki oziroma balneološki učinki. Termalni centerGlej termalno kopališčeTermalno kopališčeJe prostor, ki izkorišča učinke termalnih ali termomineralnih voda za rekreacijo in krepitev zdravja. Poznamo različne vrste terapevtskih, rekreativnih, domišlijskih kopališč, ki želijo z neobičajno infrastrukturo, posnemanjem starih kopalnih kultur, dodatnimi učinki (barve, svetloba, zvok,..) in različnimi oblikami animacije pritegniti kopalce.

Terme 
lat. thermae – iz gr. thermos – topelStarorimske javne kopeli ali kopališča v dobi cesarjev. Danes toplice, zdravilišča, ki v rehabilitacijske in preventivne namene izkoriščajo naravne zdravilne faktorje.

Termoterapija 
gr. thermos – topel;
gr. therme – toplota
Zdravljenje s pomočjo toplote – toplotne kopeli, toplotne obloge.Tradicionalna kitajska medicina (TCM)Je tradicionalni kitajski celostni medicinski sistem, ki obravnava človeka kot nedeljivo bitje. Zdravje je po TKM posledica neoviranega polzenja življenjske energije či, če sta oba energetska vrelca Yin in Yang harmonizirana.Tropinove oblogeJe postopek, po katerem se na telo nanesejo tropine (grozdne). Sadne kisline v tropinah poživljajo krvni obtok, aktivirajo telo in mišice, odpravljajo krče in sproščajo. Blage mlečne kisline poskrbijo za lahki piling (peeling – čiščenje).

Tuina –masaža 
(Tuina Anmo)
Je del tradicionalne kitajske medicine in ena prvih zdravilnih metod, ki so jih uporabljali že stari Kitajci. Osnova je povečanje pretočnosti energije či po meridijanih, ki jih vzpostavlja s pomočjo različnih masažnih tehnik na mehkih tkivih, akupresurnih tehnik in tehnik za uravnavanje lege mišično-skeletnih struktur in ligamentov.Turška savna oziroma parna kopelJe prostor s kamnitimi oblogami ali keramičnim mozaikom, ki je napolnjen s toplim (50 – 55°C) in zelo vlažnim zrakom. Poznani so pozitivni učinki na dihalne poti, čiščenje kože in sproščanje mišic. Po 10 – 15 minutnem bivanju je priporočljivo tuširanje z mlačno vodo.UravnoteženostPomemben element v wellness filozofiji, ki poudarja, da je potrebno uravnotežiti vse človeške aktivnosti – od prehranjevanja, telesnih in duševnih aktivnosti, delovnih obveznosti, prostega časa, odnosa do soljudi in narave.

Utrjevanje

Eden izmed načinov za ohranjanje in krepitev zdravja, ki je posledica različnih telesnih aktivnosti, masaž, kopeli, oblog in podobnih tehnik.Voda Je naravna prozorna tekočina brez barve, vonja in okusa. Je pomemben element, ki sestavlja večino človeškega telesa in je neobhodna pri vseh telesnih funkcijah, zato je nujno zadostno in stalno pitje vode (2,5 – 3,5 l vode na dan), pri povečanih telesnih aktivnostih tudi do 5 l na dan. Je eden pomembnih elementov v wellness filozofiji.

Vodna aerobika

Daljša vzdržljivostna vadba v vodi, ki deluje na srce in ožilje ob zadostnem dovajanju kisika.

Vodna postelja – soft pack
Je industrijsko izdelano sprostitveno ležišče, ki daje občutek lebdenja v vodi, na katerem se izvajajo različne obloge za razstrupljanje, obnavljanje telesa.

Yin in Yang

Osnovni, dualistični metodološki concept celostne analize pojavov v kitajski filozofiji taoizma. Yin in Yang sta enakovredna in medsebojno odvisna pojma za vzpostavljanje ravnotežja.

WATSU – vodni shiatsu

Je ena izmed oblik vodne telesne aktivnosti (tudi WATA- vodni ples) odkrite po letu 1980, ki sprošča in osvobaja telo. Izhaja iz zen – shiatsa in predstavlja mehko celostno vodno terapijo v topli vodi (35°C). Gre za učinek nežnega gibanja telesa v vodi, česar ni mogoče doseči na kopnem.WellnessWellness je process ohranjanja in krepitve telesnega, duševnega in duhovnega zdravja, ki ga človek dosega z zavestnim prizadevanjem na področjih telesnih aktivnosti, zdrave prehrane, duševnih aktivnosti in osebne sprostitve in v sozvočju z ostalimi ljudmi in naravo.

Wellneški center

Je samostojni objekt v kraju ali v turističnem nastanitvenem objektu, ki ima dovolj široko ponudbo wellness izdelkov in storitev na področjih telesnega gibanja in rekreacije, duševnih aktivnosti, osebne sprostitve, lepotne nege, medcinskega wellnessa in v bližnjih prostorih tudi zdrave prehrane. Običajno se v posameznih državah oblikujejo minimalni standardi pri obsegu in kakovosti storitev, ki omogočajo uporabo naziva wellness center.

Wellneški svetovalec

Dodatno izobražen strokovnjak s specialnimi znanji s področja wellnessa, psihologije, marketinga, ki na temelju ugotovljenih potreb, želja in pričakovanj individualno svetuje izbiro najprimernejših storitev v turističnem objektu.

Wellneški trener
Svoje strokovno znanje in izkušnje s področja wellnessa prenaša v obliki individualnih svetovanj in aktivnega vodenja postopkov za ohranjanje in krepitev zdravja in aktivnega življenjskega stila po meri slehernega posameznika. Poklic je poznan v Nemčiji, drugod se šele uveljavlja.

Wellneški turizem

Wellness turizem je oblika turizma, pri kateri gre za celovito zadovoljevanje človekovega temeljnega roces po ohranjanju in krepitvi telesnega, duševnega in duhovnega zdravja v visoko kakovostnih turističnih objektih s ponudbo raznolikih in individualno naravnanih storitev štirih temeljnih sestavin wellnessa, ki vzpodbujajo turistovo objektivno dobro počutje.

Qi (či) – življenjska energija, učinek; gong – vaja, delo
Dihalna, meditacijska in gibalna terapija tradicionalne kitajske medicine, ki regulira vegetativen živčni system in odpravlja funkcionalne motnje (obstajajo “trde” in “mirne” metode).

Zdrava prehrana

Ena izmed sestavin wellnessa. Vsebuje varne (zdrave) in potrebne hranljive snovi v takih količinah in razmerjih, ki zagotavljajo najboljše delovanje organizma. Zdrava prehrana je uravnotežena in hkrati varovalna prehrana.

Zdraviliški turizem

Zdraviliški turizem je ena izmed pojavnih oblik turizma in je definiran kot skupnost odnosov in pojavov, ki s spremembo kraja bivanja spodbujajo, stabilizirajo in po potrebi vzpostavljajo človekovo telesno, duševno in socialno dobro počutje z uporabo naravnih zdravilnih sredstev in zdravstvenih storitev.

Zdravilišče
Zdravstvena ustanova za zdravljenje pacientov z določenimi boleznimi, ki ob določenih terapevtskih metodah uporablja kot zdravilno sredstvo naravne zdravilne faktorje (termo-mineralna voda, blato, klima). V Sloveniji so zdravilišča vključena v javno zdravstveno mrežo.

Zdravilno postenje

Časovno omejena odpoved prehranjevanja poznana že od časov Hippokrata, predvsem zaradi duševno-duhovnih motivov, pa tudi zaradi bolezni (pri prekomerni teži, reumi, obolenjih prebavnega traku, kože in podobnih).

Zdravje

Je po definiciji WHO popolna povezava telesnega, duševnega in socialnega dobrega počutja in ne samo odsotnost bolezni in tegob. Zdravje je dinamični rocess, v katerem posameznik nenehno išče ravnotežje s svojim okoljem in optimira dobro počutje.

Zdravljenje

Je terapevtski ukrep v termalnih ali klimatskih zdraviliščih, pri katerih gre za ponavljajočo se uporabo znanstvenih spoznanj in naravnih zdravilnih faktorjev, ki so potrjeni kot zdravilno sredstvo in dopolnjevani z ostalimi terapevtskimi ukrepi.

Zdravljenje duše

Metoda je poznana kot zdravilni ritual s tisočletno tradicijo. Duhovni zdravilci pri telesnem ali psihološkem zdravljenju uporabljajo močno karizmo in samozavest, s katero vplivajo na pacienta.

Zdravljenje z auro 
Aura je „magnetna“ energija, ki obdaja ljudi v obliki nevidnega povoja. Zdravljenje aure pomeni zdravljenje s prenašanjem energije.

Zelišča

Rastlina z neolesenelim steblom, pri kateri nadzemni del del ob koncu rasti navadno odmre. Uporabljajo se kot začimbe ali v obliki čajev, sokov, tinktur, oblog in podobnega.

Zeliščna kopel

Je oblika vodne kopeli, ki deluje razstrupljevalno in očiščevalno na kožo. Uporablja se tako, da se zavitek z zelišči potopi v vodo, kjer se raztaplja in oddaja blažilne esence.Zeliščna savna Je hladnejša od klasične finske savne s temperaturo 60°C in z izredno visoko vlažnostjo zraka. Dodane so dišave in essence, ki blagodejno, poživljajoče in sproščujoče vplivajo na človeški organizem (evkaliptus, meta, rožmarin, melisa, kamilica).

Zrak

Zmes plinov, vodne pare in trdnih delcev, ki sestavlja ozračje oziroma obdaja zemeljsko površino. Je element, ki ga dihajo živa bitja in je neobhoden za njihovo življenje. Je eden pomembnih elementov tudi v wellness filozofiji.

Dodaj odgovor