Prvič na letalu: triki in nasveti za uspešno potovanje

, Potovanja

Naj vaš prvič ne bo zadnjič!

Vožnja z letalom je najhitrejši način potovanja na dolge razdalje, a če ste nanj dobro pripravljeni, je tudi najbolj udoben. Strah pred letenjem je pravzaprav povezan s strahom pred neznanim. In če letite prvič, je strah pred neznanim pogosto povezan s pomanjkanjem izkušenj, strahom glede načina in pravil vkrcanja, pakiranja ter letenja samega. Da bi zmanjšali vaš strah, smo zbrali nekaj uporabnih nasvetov, ki jim lahko sledite, če letite prvič. Za potovanje z letalom je priporočljivo, da sledite navedenim napotkom in pravilom, saj bodo vaše potovanje naredili še boljše, ker se boste izognili nepotrebnim težavam in stresu.

 

Pakirajte pametno!

Prva izmed mnogih pomembnih stvari pri potovanju z letalom je zagotovo priprava prtljage. Dobro razmislite, saj se prtljaga razlikuje tako po teži kot po prostoru, kamor jo bomo oddali. Izbiramo lahko med dvema tipoma prtljage – prva je ročna/carry-on prtljaga, ki jo vzamemo s seboj v potniško kabino. Drug tip prtljage pa je večji kos prtljage, običajno kovček ali potovalka, ki z nami potuje v trupu letala, in sicer v oddelku za prtljago. Ne pozabite, da morate pri pripravi prtljage dosledno upoštevati posebne zahteve glede teže in ostalih lastnosti prtljage, ki se razlikujejo od prevoznika do prevoznika, zato vam svetujemo, da tovrstne zahteve preverite vnaprej ter se tako izognete težavam. Večina letalskih prevoznikov dovoljuje, da poleg ročne prtljage vzamete v potniško kabino še en osebni predmet, na primer ročno torbico ali prenosnik. Če želite potovati brezskrbno, preverite tudi možna doplačila, ki so odvisna od količine, teže in tipa prtljage, s katero potujete.

 

Bodite pravočasni!

Ko so vse stvari varno spravljene v kovčku ter ste pripravljeni na novo dogodivščino, je treba upoštevati naslednji nasvet – na letališče pridite pravočasno. Če prvič potujete z letalom, je pred vami še veliko neznanih »preprek«, zato je več časa na letališču vsekakor prednost. Prav tako vam svetujemo, da pred samim odhodom na letališče še enkrat preverite točen čas leta in vkrcanja, saj boste tako lažje načrtovali sam odhod na letališče. Bodite pozorni tudi na čas vkrcanja in čas odhoda letala. Čas na letališču načrtujte po letališkem pravilu, ki ga priporoča večina letalskih prevoznikov: če gre za krajši let znotraj državnih meja ali let krajše razdalje, je primeren čas eno uro in pol, če gre za čezoceanski ali daljši let znotraj celine, je primeren čas 2-3 ure prej). Morda se vam na prvi pogled to zdi veliko ali celo preveč časa, a če vanj vštejemo dvig in prevzem vozovnice na check-in točki, varnostni pregled ter odhod na pravi terminal, vam bo ta čas minil izjemno hitro.

 

Strah je od znotraj votel, od zunaj ga ni!

Naslednji in za mnoge najpomembnejši korak je najpogosteje tudi vzrok, da se ljudje ob celotnem procesu vkrcavanja še vedno počutijo nelagodno. A saj veste, kaj pravijo. Bojimo se le neznanega! Sledi namreč varnostni pregled, ki je zaradi varnosti vseh potnikov na letalu (tudi vas) izjemnega pomena. Za brezskrbno nadaljevanje vkrcanja tako sledite označbam na letališču, ki vas bodo pripeljale do varnostne točke. Na sami lokaciji bodo od vas zahtevali osebni dokument (potni list ali osebno izkaznico) in letalsko vozovnico. Ko prispete do rentgenskih naprav, v nastavljeno plastično škatlo položite čevlje, jakno ter morebitne kovinske predmete (prstani, uhani) nato pa ob znaku stopite skozi napravo. Če potujete s prenosnim računalnikom, ga položite v novo plastično škatlo ter ga skozi napravo pošljite skupaj z vašo ročno prtljago. Ko boste na drugi strani detektorja, lahko prevzamete svoje stvari in nadaljujete pot.

Ko ste na drugi strani varnostnega detektorja, poskrbite, da čim prej najdete svoj terminal, preko katerega se boste vkrcali na letalo. Takojšen odhod tja vam bo pomagal, da boste ob dejanskem vkrcanju na letališču bolj domači ter da boste svoj terminal našli takoj in brez zapletov. Vsi terminali so na letališčih jasno in razumljivo označeni – največkrat se med seboj razlikujejo po številkah, tako da je orientacija še lažja. Ko boste svoj terminal našli, lahko preostali čas do leta izkoristite za nakupovanje na letališki tax-free coni, ki običajno obsega precej trgovin, restavracij ter kozmetičnih salonov. A pazite – nekatere izmed teh trgovin in storitev so lahko precej drage, čeprav ne vključujejo davka. Ko se končno približa vaš čas za vkrcanje, se s svojo ročno prtljago postavite v vrsto, ki se vije proti vašemu terminalu. Zaposleni na letališču bo še enkrat preveril vašo letalsko karto, nato pa vas bo usmeril na letalo. Sprehodili se boste po predoru, imenovanem jetway, ki povezuje terminal z letalom.

Čestitamo, sedaj ste uspešno prestali vse korake na vašem prvem potovanju z letalom. Sedaj sledi najbolj zabaven del potovanja – letenje samo! Poskrbite, da boste med letom uživali in ne pozabite: uspelo vam je in sedaj je vaša meja le nebo! Na www.tripsta.si pa preverite, kam vse se lahko odpravite.

Dodaj odgovor